Mert a világ meseszép!

Liv - utazik, szervez, elmélkedik

Liv - utazik, szervez, elmélkedik

Hogyan szervezzünk saját magunk utazást - hasznos tippek kezdőknek.

2022. február 13. - Ferenczi Lívia

luggage-ga5dc0a3a6_1920.jpg

Azért merem ezeket a tippeket leírni, mert még éppen elég kezdő utazó vagyok ahhoz, hogy emlékezzek a kezdeti félelmekre, kérdésekre,  viszont már elegendő tapasztalatot is szereztem, hogy a tanácsaim hasznosnak bizonyulhassanak.

Rutinos utazásszervezőknek nyilván nem fogok új információkkal szolgálni, de akik érzik magukban az igényt,  mégis  bizonytalankodnak, azoknak lehet ez az írás egy mankó, hogy bele merjenek vágni egyedül is a világ felfedezésébe.

Ugyanis ha egyetlen dolgot bánok az utazással kapcsolatban az az, hogy nem kezdtem hamarabb. :)

Mindig azt mondogattam magamnak, hogy először ki kell alakítani egy minimális anyagi egzisztenciát, hiszen az utazás drága.

Ha a mostani fejemmel lehetnék újra 20 éves, biztosan nekiindulnék egy hátizsákkal. De egyrészt már 20 éves sem vagyok, másrészt azt a bizonyos hátizsákot a reumatológusom szerint már nem nagyon kellene cipelnem. :D

Viszont saját magunknak szervezve egy külföldi utazást, kismillió lehetőség van az utazást a pénztárcánkhoz, és az igényeinkhez szabni.

Anno, emlékszem valamelyik irodával utaztunk Görögországba, mikor elkezdtem rácsodálkozni, hogy ezt vagy azt a  szálláshelyet vajon hol lehet lefoglalni?

Valahogy így kezdődött... :) Kevésnek, korlátozottnak éreztem a lehetőségeimet a profi irodák repertoárjából válogatva.

És itt egy mondat erejéig hadd védjem meg az utazási irodákat. Természetesen jó esetben sok "munkát", felelősséget levesznek utasaik válláról, így úgy gondolom, mindig meglesz az utazóbázisuk. Ráadásul vannak bizonyos régiók, ahol rutinos utazóknak is érdemes az irodáktól ajánlatot kérni. ;)

Viszont az egy egyértelmű tény,  hogy magunknak szervezve sokkal inkább kinyílik a világ, és jóval több lehetőség közül tudunk választani.

Az csak hab a tortán, hogy kellően ügyeskedve, én mindig jóval nagyobb biztonságban is éreztem magunkat.

Igen, még így Covid idején is.

Leegyszerűsítve, ha a repülőjegy és a szállás flexibilis, akkor nagy baj nem lehet. :)

No, de ennyi "szervezd magad" promo után, lássuk hogyan is kezdjünk hozzá!

Fentebb a munka szóval aposztrofáltam a szervezési szakaszt, és nem véletlenül tettem idézőjelbe.

Egyszerűen imádjuk csinálni.  A mi kis három fős családunk esti programja szinte mindig az előző utunk "ülepedése", és/vagy a következő utazás tervezése. Jellemzően a YouTube előtt ülünk, és a potenciális helyszínekről nézünk videókat.

 Merthogy az első lépés az álmodozás! Eközben alakul ki ugyanis a ÚTI CÉL!

20211226_143548.jpg

Ha tudjuk a pontos úti célt, akkor a körülbelüli dátumot kell eldönteni. Mindenképp ellenőrizzük a helyi évszakokat annak fényében,  hogy mit várunk a nyaralásunktól.

Minden évszaknak megvan a maga előnye,  és hátránya. A főszezonban a legoptimálisabbak az időjárási körülmények, viszont pont ezért, ekkor van mindenhol a legtöbb turista, ráadásul ekkor lehet a legmagasabb áron utazni.

A szezonon kívül nagyobb esélyünk van kedvezőtlen időjárást kifogni, viszont ilyenkor kevesebben vannak, és az árak is jóval barátibbak.

Szóval,  ha megvan a vágyott desztináció, akkor mindenképp nézzünk utána, hogy mely hónapban milyen időjárási viszonyokra számíthatunk. Persze ma már semmi sincs kőbe vésve. Egy ázsiai ország esős évszakában is kifoghatunk száraz időjárást, és főszezonban is zuhoghat az eső hosszabb-rövidebb ideig, de azért vannak törvényszerűségek. Dubaiban nyáron valószínűleg 50 fok lesz, decemberben Bali/Ubud térségében valószínűleg zuhogni fog az eső, a hurrikán térségben is többé kevésbé lehet tudni, hogy mikor kockázatos a térségbe utazni. Havi lebontásban érdemes ellenőrizni a választott konkrét helyszínt, hiszen akár országon belül is hatalmas eltérések lehetnek.

A pontos úti cél kiválasztásakor, mindenképp utána kell olvasni az ország aktuális beutazási szabályainak. Ez most a 2019 előtti időszakhoz képest, sokkal változatosabb lehet. Első lépésként mindig javaslom felkeresni a külügyminisztérium utazásokra vonatkozó oldalát  Sajnos előfordul,  hogy a változásokat az oldal nem azonnal követi le. Többek között ezért is javaslom NAGYON, hogy keressük föl a lehető legtöbb  csoportot/oldalt is, amik tematikusan a választott ország/régióról szólnak. A magyar nyelvű oldalakat jellemzően kint élő honfitársaink, rutinos világutazók, és/vagy éppen kint tartózkodók üzemeltetik,  informálják, és rendkívül alapos, pontos, és legfőképpen aktuális információkat tudunk beszerezni tőlük. Így, a kettővel együtt biztosak lehetünk benne, hogy minden szükséges dolgot megtudunk.

A beutazási feltételek országonként igen változatosak. Változhatnak időszakonként, és attól függően is, hogy valaki oltott, avagy sem, így ezekről többet nem is szeretnék írni. Egy szabály van! Mindig az aktuális feltételeknek kell utánajárni!

 Szóval,  ha megvan a hová és a mikor, akkor lehet megvenni a repülőjegyeket.

Ma már több különböző minőségű légitársaság közül lehet választani. Összességeben a legfontosabb alapszabálynak azt tartom, hogy nézelődni,  összehasonlítani bármilyen platformon lehet, de a repülőjegyeket mindenképp célszerű közvetlenül a légitársaságoktól megvenni. Így azzal állunk szerződésben, aki utaztat. Velük közvetlenül a legegyszerűbb az esetleges dátum, desztináció módosítás, esetleges törlés ügyintézése.

A repülőjegyeknek eddig is volt flexi verziója minimális felárért, de manapság a Covid helyzet miatt, sok helyen a legolcsóbb jegyet is flexibilisen lehet variálni,  vagy akár törölni.

Mindenképp el kell olvasni a választott légitársaság vásárláskor élő lemondási szabályzatát.

 Ha pedig megvan a repülőjegy, jöhet a szállás!

Itt realizáltam először, hogy ami az előny,  az a hátrány is lehet.

Irdatlan mennyiségű szállás közül lehet ugyanis választani.

Én általában szállás foglaló oldalakon kezdek el nézelődni (Booking, Agoda, Airbnb), és amikor leszűkítettem néhány nagyon szimpatikus lehetőségre, akkor közvetlenül a szállásadótól is kérek egy ajánlatot. Nem lehet kijelenteni, hogy melyik verzió lesz a legkedvezőbb. Volt,  hogy a Booking-on olcsóbb ajánlatot kaptam, mint amit közvetlenül a szállásadó adott, és ennek az ellentéte is igaz lehet. Végig kell nézni,  és kiválasztani a legjobbat. Amit kivétel nélkül elmondhatunk, hogy mielőtt döntenénk, mindenképp olvassunk utána a véleményeknek például a Tripadvisor-on. A személyes tapasztalatok után megírt vélemények ugyanis szépítés nélkül megmutatják, hogy milyen is egy szálláshely. Persze a legtökéletesebb luxushotelnél is fogunk olyan visszajelzést találni, hogy "Ez valami borzalom, senki ne menjen oda, nem volt vörös,  csak fekete kaviár a reggelinél! " című visszajelzéseket, de azért a számok mutatni fogják a valós minőséget. 

Amit pedig a 2020-as vesszőfutásomból megtanultam, mikor is próbáltam visszaszerezni az egyik hotelnek előre kifizetett összeget, miután Indonézia (is) lezárta a határait ... nos, sosem szabad előre fizetni. (Egyébként a pénzt sikerült visszaszereznem, de az már egy másik történet)

Van olyan szálláshely, aki most is ragaszkodik az előre fizetéshez, de véleményem szerint ilyen esetben érdemes tovább keresni.  Mostanában előfordulhat még olyan kikötés is, hogy csak igazolt Covid esetén ingyenes a lemondás.

Megnyugvásra adhat okot az az opció is, hogy egy jó útlemondási biztosítással egészítjük ki az utasbiztosításunkat. Ez sajnos nem olcsó mulatság, de ebben az esetben akkor is visszafizeti az elmaradt utazásból eredő teljes kárunkat, ha például egy vakbélgyulladás miatt nem tudunk menni.

A biztosításokról hamarosan írok még, de egyelőre visszakanyarodok egy kicsit a szállásokhoz.

A megcsappant turizmus miatt, most még inkább jó megoldás lehet az is, hogy csak az első egy-két napra foglaltunk előre,  és a helyszínen döntünk a hova továbbról. Habár az internet világában szinte bárminek utána tudunk nézni,  de azért a személyes benyomások meg tudják változtatni a terveket, és ilyenkor jó ha nincs megkötve a kezünk. 

Mikor megvan a szállás, érdemes a transzfer lehetőségeknek utána nézni. A legdrágább verzió általában a hotelek által nyújtott lehetőség szokott lenni, de én azért mindig kérek tőlük is egy ajánlatot. A legegyszerűbb a reptéren beszállni egy taxiba. Ez esetben néhány szabályra nem árt figyelni. Semmiképp ne hagyjuk magunkat leinteni a terminálban, vagy előtte.  (Mi egyszer megetettük,  négyszeres szorzó volt. :D) A nagy taxi társaságok kocsijai közül kell választani, és velük is egyeztetni kell előre a fuvardíjat. Egy másik lehetőség, hogy előre rendelsz egy kocsit, egy erre szakosodott társaságtól. Ez lehet, egy taxi társaság, Uber, Grab...stb. A lényeg, hogy ebben az esetben pontosan tudod, hogy mennyi lesz a fuvardíj, hiszen jellemzően kártyával, előre fizetsz. Ilyen esetben lehet jelezni a speciális igényeket (gyerekülés, plusz megállóhely egy pénzváltónál stb.)

Az előre rendelt transzfer esetén, meg kell adni a járatszámot, így a sofőr egy esetleges késés esetén is várni fog minket a reptéren, egy nevünkkel ellátott táblával a kezében. Egyetlen egyszer Dubaiban, a Careem taxi sofőrje nem várt minket, ami okozott némi zavart az éterben, főleg mert akkoriban még nagyon rutintalanok voltunk. Végül a sofőr írt üzenetet,  aki lóhalálában futott a kapuhoz. Dugóba került a lelkem.  Minden jó,  ha a vége jó. :)

Amit mi még a reptéren el szoktunk intézni, az a helyi internetkártya vásárlása.

Minden reptéren meg lehet találni több cég üzletét is, ahol több különböző csomagot(sim kártyát) lehet vásárolni.  Néha időkorlátja is van, így például két hét tartózkodás esetén nem biztos, hogy elegendő a legkisebb csomag. (Jellemzően minden információ érthetően ki van táblázva a kirakatokra) Vásárláskor bele is teszik a telefonba. Ha dual sim-es a telefon, akkor a saját sim kártya is benne marad. Én a saját Sim kártyámat biztonságos helyre elteszem, és külföldön csak interneten vagyok elérhető. (Megsúgom, néha úgy sem. :) )

Szervezéskor egy dolog van még, ami biztosan elhagyhatatlan. Egy teljeskörű, Covid-19-re is kiterjedő utasbiztosítás. Ez egy olyan költség, amin nem szabad spórolni. Akár a legkisebb betegség is horribilis összegbe kerülhet ugyanis egy külföldi országban, egy esetleges komolyabb problémáról nem is beszélve. Nagyon fontos utánanézni,  hogy a választott biztosítás fedezze az esetleges karantén költségeket is! A fentebb említett útlemondási biztosításra is szükség lehet, ha bármelyik szállás,  vagy repülőjegy nem lemondható.

Most pedig elmesélem egy konkrét eseményünket, hogy megmutassam mennyire fontos az utasbiztosítás. Mi a kislányunkkal, férjemmel hármasban szoktunk utazni, és hármunk közül egyedül én beszélek valamennyire angolul. (és ez lesz majd az utolsó téma, amiről kell még néhány szót ejtenem )
Dubaiban voltunk egy sivatagi túrán, mikor a  sofőrünk önértékelése hogy úgy mondjam nem volt  túl reális, és biztosan nem volt kapcsolatban a valósággal, mikor is sikerült megborulnia egy dűnén. A jobb oldalon ülőket, így engem is rendesen fejbevertek a légzsákok. Nekem a napszemüvegemet ütötte bele az arcomba. Volt minden, vérzett, és zsongott a fejem, szédültem, és sokkos állapotban voltam. A mentőket kihívták, de az állapotomnak köszönhetően az angolomat magyar szavakkal, leginkább káromkodással fűszereztem, így a kommunikációnk akadozott egy cseppet. :D

Ebben az állapotban volt rendkívül megnyugtató érzés hallani az angolul nem beszélő férjemnek a felhívott biztosító társaság első kérdését,  miszerint van-e tolmácsolásra szükségünk. Erre végül nem volt szükség, mert egy idő után a mentősök 190 alá vitték az egyébként ultra alacsony vérnyomásomat, és ezzel együtt a kommunikáción is javult, viszont ekkor a saját bőrünkön tapasztaltuk, egy jó biztosítás fontosságát. :)

És itt el is érkeztem a másik tényezőhöz, ami miatt sokan félnek neki indulni a világnak. Az a fránya Bábel! :D

Van, aki egyáltalán nem beszél nyelveket, van, aki tud például angolul, csak nem meri használni, és persze ott vannak, akiknek ez nem okoz kihívást.

Őszintén megmondom, nekem pár éve ez jelentette a legnagyobb akadályt.

Megoldásként először is ráfeküdtem az angol tanulásra, mert be kell látni, hogy az azért jó, ha van. De!!! 

Most megnyugtatnám azokat, akik egyáltalán nem beszélnek nyelvet. Az önállóan szervezett utazás manapság már nekik is elérhető lehetőség.

Amit lehet, online/írásban kell szervezni. Merthogy igen, a "Google Translater" mint fordító, a  barátunk.  Jelezni érdemes a szállásadó, a légitársaság felé a nyelvi korlátokat, így ők is az írásban való kommunikációt fogják előnyben részesíteni.  (Nemegy nagyobb légitársaságnak van magyar nyelvű irodája/telefonvonala is)
Az esetleges fakultatív programokat akár előre,  online is le lehet foglalni szintén írásban. (bár szerintem a helyszínen mindig olcsóbb )
A fentebb említett magyar üzemeltetésű helyi Facebook csoportokon keresztül is lehet programok, transzferek szervezéséhez segítséget kérni.  Az esetleges vészhelyzetezetek kezelésére pedig ott vannak a biztosító társaságok.

Azt pedig csendben jegyezném meg, hogy az általunk preferált ázsiai régióban tízből kilencszer a hajamra kenhettem az angoltudásomat, mivel többségében nem beszélnek angolul. 

Ilyen esetben hasznosíthatók az Activity, és  pantomim képességeink, és valószínűleg a helyiek segíteni akarásának köszönhetően, ez a rendszer valahogy mindig működik. :)

Végezetül, de nem utolsó sorban van még egy érv, ami az önálló szervezés mellett szól.

Az utazástól az ember mindig magabiztosabb, nyitottabb, rugalmasabb lesz, de azt hiszem ezek a hatások igazán akkor tudnak érvényesülni, ha engedjük, hogy a benyomások, körülmények hassanak ránk, a döntéseinkre, és ilyen módon az utazásunkra.

Még mi is csak kapargatjuk a felszínt, hogy úgy mondjam. Egyelőre csak a korlátozó félelmeinket engedtük el, és próbáljuk nem előre, vagy csak részben megtervezni az utazásainkat,  így átadva magunkat igazán az élményeknek.

Egyrészt hiszem, hogy ilyen módon a különböző világok találkozásának komoly személyiségfejlesztő hatása van,  másrészt hiszem, hogy sosincs későn elkezdeni.

Abban pedig tiszta szívemből bízok, hogy a velünk utazó gyermekünk egész más /új  szemszögből tudja majd látni az életet, ami megadatik neki.

Mert a világ meseszép... <3

A korábbi konkrét utazási beszámolóimat folyamatosan töltöm fel a még gyerek cipőben járó Facebook oldalamra. Aki kíváncsi, kövessen,  kérdezzen nyugodtan. 

A blogom követésével pedig olvashattok a korábbi,  vagy a soron következő felfedezések szervezéséről, utóhatásairól, a félelmeink elengedéséről, és még ki tudja mi mindenről. :)20210330_115301.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://liv-alive.blog.hu/api/trackback/id/tr5917475518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása